Selecteer een pagina

Op 3 november 2018 heb ik op de Woudschoten Chemie Conferentie samen met Marijn Meijer van C3 de workshop ‘Bedrijf + Klas –> Eitje!’ gegeven.

We hebben een erg leuke ochtend gehad, waarbij de deelnemers enthousiast aan de slag zijn gegaan met vragen naar de chemie achter een product.

De centrale vraag was:
Hoe maak je de beste klei/lijm/hagelslag/…

We zijn begonnen met het formuleren van vragen. Wat is eigenlijk ‘goede hagelslag’? Aan welke eisen moet ‘goede klei’ voldoen?’ Hoe snel moet lijm lijmen?’ en hoe formuleer je dat eigenlijk…?

Om aan de slag te gaan met de vragen, hebben we eerst de opdracht ‘zoek de 10 verschillen’ gedaan.

Hierbij schrijf je door te kijken, horen, ruiken, voelen en – bij de hagelslag – zelfs proeven zoveel mogelijk verschillen op tussen twee producten. Belangrijk hierbij is dat je er ook bij vermeldt wat je ervan víndt: wat vind jij beter?!

De kans is groot dat wat jij beter vindt de ontwikkelvraag voor het bedrijf is.

Klei die na 3 maanden hard wordt? Of juist te zacht blijft? Hagelslag die wit uitslaat? Of te weinig smaak heeft? Is het juist fijn als de lijm snel plakt of wil je nog iets kunnen veranderen?

Eigenlijk hadden we heel veel zin om met deze vragen aan de slag te gaan. Om uit te zoeken hoe je de eigenschappen van deze producten kunt veranderen en wat je daarin met je (school)scheikunde kunt.

Helaas hadden we daar geen tijd meer voor, maar deze deelnemers kijken nooit meer ‘zomaar’ naar een pak hagelslag!

Het vak Scheikunde en het (technologisch) bedrijfsleven

De workshop Bedrijf + Klas –> Eitje! was niet de enige workshop over het samenwerken met bedrijven. Stichting C3 had verschillende workshops over bedrijven. 

Daarnaast hadden Jacques de Goede van de HAN en Gisela van der Doelen van de HvA de workshop ‘Het vak scheikunde en het (technologisch) bedrijfsleven’. 

Klik hier voor de presentatie van deze workshop

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!