Selecteer een pagina

Hoi Martha, Ik heb vandaag een gesprek gehad met de CEO van een start-up bedrijf dat op een innovatieve manier water zuivert. Het was een goed gesprek alleen merk ik dat het erg lastig is om aan te geven wat een bedrijf concreet aan een samenwerking heeft met een middelbare school. Hij gaf ook aan dat dit veel meer vanuit hogere hand (overheid etc.) gestimuleerd en gecoördineerd zou kunnen worden. Heb jij ideeën over wat een VO school kan bieden?

Joost van Vijfeijken

Docent scheikunde, onderwijsontwikkelaar, Montessori college Eindhoven

Lees hieronder mijn antwoord:

 Ha Joost, weer zo’n prachtvraag!

 

Bedrijven hebben eigenlijk niks aan de samenwerking met een middelbare school. In ieder geval niet direct. Wat je het beste kunt doen, is verwijzen naar waarom andere bedrijven samenwerken. Dat heeft te maken met – krapte op de technische arbeidsmarkt: als je leerlingen op de middelbare school al kan laten zien wat techniek inhoudt, is de kans groter dat we op termijn meer technici krijgen. Dat is langere termijn denken, maar als je op scholen niks doet, zijn er niet eens technici om op MBO/HBO/WO over te halen om bij jou te komen werken.

Dit helpt als hij uit de HR/management hoek komt. – is hij een echte techneut – appelleer dan aan zijn eigen middelbare schooltijd: hoe leuk was het geweest om te zien hoe de stof die je leert in het ‘echt’ is. Daar wordt je zelf ook enthousiast van!

Leg ook uit waarom je specifiek hén nodig hebt: dat je met een duurzaamheid / waterzuivering / … bezig bent, dat zij het zo gewéldig innovatief aanpakken en dat je zoooo graag aan je leerlingen zou willen laten zien wat zij voor iets gaafs doen.

Help hem jou te helpen – dus laat zien hoe hij met een kleine moeite al veel verschil kan maken. Ziet hij een rondleiding niet zitten, vraag dan of iemand een gastles kan komen geven. Geef hem voorbeelden van wat andere bedrijven hebben gedaan. Of misschien kunnen ze anders producten meegeven/uitlenen die je op school kunt laten zien? Maak het zo klein als nodig om hem ‘ja’ te laten zeggen. Beter iets dan niets, toch?

Gun hem zijn ‘nee’. Sommige bedrijven doen gewoon (nog) niks voor leerlingen, die snappen het (nog) niet of zijn er te druk voor. Zeker bij start-up bedrijven gaat al hun energie nog zitten in het opzetten van hun bedrijf. Zij zijn er niet altijd al klaar voor om tijd vrij te maken voor een ‘groter doel’ (leerlingen) of durven hun succes nog niet te delen.

Gelukkig zijn er genoeg andere bedrijven die wél graag laten zien wat ze doen. Soms is het de tijd of de persoon niet. Dan niet teveel tijd instoppen en verder bellen.

Hoop dat je hier iets aan hebt?

Groetjes! Martha

Hier zie je een video opgenomen voor het VO-HO netwerk SchoolmeetsPractice in Limburg. Paul Hermsen van Inther Logistics in Venray vertelt hier heel duidelijk waarom hij graag met onderwijs samen werkt.

Heb jij ook een vraag die je mij zou willen stellen? Doen! Ik help je graag. En jouw vraag is vaak een vraag waar meer mensen mee zitten, dus als we samen leren, leren we sneller.

Je kunt je vraag stellen via het contactformulier, of door mij rechtstreeks een e-mail bericht te sturen. 

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!