Beroepspraktijk en contexten voor je vakles aan de hand van de 7 werelden van techniek
Expeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Op dit platform kunnen zij de 7 werelden van techniek onderzoeken, ontdekken en ervaren. Ook maken ze kennis met wie er in deze sector werken en krijgen ze inzicht in wat zij er zelf mee kunnen. Prachtige contexten dus om in je les in te zetten. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk de video!
Met de Expeditie 7 Werelden laat je leerlingen kennis maken met bedrijven en uitdagingen in die bedrijven in de 7 werelden.
De expeditie bestaat uit een aantal onderdelen:
- de TechCheck, waarin leerlingen een test kunnen doen om te ontdekken welk TechType ze zijn van het Bèta & TechMentality model en welke wereld hun interesse heeft.
- Daarnaast kunnen de leerlingen de verschillende werelden verkennen door video’s te bekijken over hun favoriete wereld.
- In de doe-opdrachten duiken de leerlingen dieper de werelden in: in een video laat een bedrijf één van de projecten zien waar zij mee bezig zijn. Bij elke video’s hoort een lesbrief met een doe-opdracht. Deze doe-opdracht laat de leerlingen in één lesuur kennis maken met die de uitdagingen van dat bedrijf in dat project.
Tip: Vul het formulier op de pagina van de Expeditie 7 werelden van techniek in, dan krijg je een e-mail met toegang tot de docentenhandleiding en de verschillende onderdelen van de expeditie. Bij de doe-opdrachten staan QR-codes voor bijbehorende video’s
Contexten in de vakles
De doe-opdrachten passen allemaal goed in het examenprogramma van één of meerdere vakken. Zo breng je dus contexten uit bedrijven in je les, passend bij het onderwerp waar je mee bezig bent. In het ‘overzicht doe-opdrachten’ is aangegeven bij welke vakken de opdrachten kunnen passen vanuit welke context. De opdrachten zijn allemaal in één lesuur te doen, dus het zijn mooie compacte praktische opdrachten. Maar het staat je natuurlijk vrij om de opdracht groter te maken voor een grotere praktische opdracht.
De TechCheck is heel geschikt om te gebruiken als oriëntatie op het profielwerkstuk, eventueel in combinatie met de doe-odprachten. Zo leg jij vanuit jouw vak ook de link met toepassingen in bedrijven!
Beroepspraktijk in de les
Met de Expeditie haal je de belevingswereld van de beroepspraktijk je klaslokaal binnen. Zo enthousiasmeer je leerlingen in de klas voor technologie. Dit is een nieuwe vorm van Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) om jongeren te inspireren voor technologie en de beroepen van morgen. Een mooie aanvulling op het LOB-programma van jouw school!
Overzicht doe-opdrachten
Bij iedere wereld zit een doe-opdracht. Deze doe-opdrachten kun je samen met de TechCheck en de verdieping in de werelden inzetten als LOB-activiteit. Maar ze leveren ook prachtige contexten en praktische opdrachten om in vaklessen in te zetten.
Wonen, Werken & Verkeer
Civiele technieken deBoer
natuurkunde, techniek, wiskunde, economie
Context: krachten en constructies
CV de Boer bouwt in de Zalmhaven in Rotterdam de hoogste toren van de Benelux. Deze toren wordt hoger dan hijskranen kunnen reiken – zij voegen voor de top daarom van onderaf verdiepingen toe. Omdat de toren midden in de stad gebouwd wordt, is het belangrijk om rekening te houden met veiligheid
Doe-opdracht: bouw veilig een zo hoog mogelijke toren door onderaf verdiepingen toe te voegen.
Voeding & Natuur
Bejo
biologie, techniek, natuurkunde, scheikunde
Context: ontwerpen van voeding
Bejo ontwikkelt nieuwe groenterassen. Daarvoor onderzoeken zij eerst aan welke eigenschappen bijvoorbeeld een nieuwe wortel moet voldoen om bijvoorbeeld een goede ‘snackwortel’ te zijn.
Doe-opdracht: onderzoek het verschil tussen wortels in de winkel. Welke is het beste geschikt als ‘gezonde snack’?
Mens & Gezondheid
Philips
techniek, natuurkunde, biologie
Context: ontwerpen voor mensen
Mensen en zeker kinderen vinden een MRI-scan spannend. Daardoor bewegen ze sneller, waardoor het beeld niet scherp wordt.
Doe-opdracht: bedenk iets waardoor kinderen stiller liggen in een MRI-scanner.
In dit artikel lees je meer over de hoe de ambient experience bijdraagt aan betere diagnoses.
Digitaal, Media& Entertainment
Inventeers
biologie, informatica, wiskunde, natuurkunde
Context: het op afstand monitoren van gezondheid
Als boeren het eerder weten als een koe ziek wordt, kunnen zij veel ziekte in de kudde verkomen. Maar hoe volg je een koe op afstand?
Doe-opdracht: onderzoek hoe een boer m.b.v. een ‘fitbit’ de gezondheid van zijn/haar koeien beter kan monitoren.
Hi-tech & Science
ASML
natuurkunde, biologie, scheikunde, techniek
Context: superschoon werken in een cleanroom
ASML maakt machines die tot nanometers nauwkeurig werken. Daarom is het belangrijk dat er geen stof en vuil in de machines terecht komen..
Doe-opdracht: bedenk hoe jij zo schoon mogelijk heel nauwkeurig zou kunnen assembleren.
Ontwerp, Productie & Wereldhandel
PureBlue Water
scheikunde, natuurkunde, techniek
Context: waterzuiveringsinstallatie
PureBlue ontwikkelt waterzuiveringsinstallaties op basis van ‘moving bed bioreactoren’. Zij doen dit onder andere om het afvalwater op schepen te zuiveren, maar daar komen veel eisen bij kijken.
Doe-opdracht: ontwerp een duurzame waterzuiveringsinstallatie voor op een cruiseschip.
Energie, Water & Veiligheid
Klomp B.V.
natuurkunde, techniek
Context: zonnepanelen
Om waterzuiveringsinstallaties te laten draaien, worden daar steeds vaker zonneweides (een veld vol zonnepanelen) bij aangelegd. Hoe je dat het beste kunt doen, ligt aan de ruimte en de locatie.
Doe-opdracht: onderzoek / bereken hoe je zonnepanelen neer moet zetten voor een zo hoog mogelijke opbrengst.
Mens & Gezondheid
Demcon
biologie, natuurkunde, techniek
Context: in korte tijd beademingssystemen ontwikkelen
Door de corona-crisis is de vraag naar beademingsapparatuur wereldwijd snel gestegen. Demcon heeft in zeer korte tijd op basis van een bestaande beademingsmodule een beademingssysteem ontwikkeld.
Doe-opdracht: Bedenk hoe je in hele korte tijd van een beademingsmodule een volledig werkend systeem kan maken.
Tip: Vul het formulier op de pagina van de Expeditie 7 werelden van techniek in, dan krijg je een e-mail met toegang tot de docentenhandleiding en de verschillende onderdelen van de expeditie. Bij de doe-opdrachten staan QR-codes voor bijbehorenede video’s
Trackbacks/Pingbacks