Selecteer een pagina

Je hebt een thema op school, of een onderwerp waar je graag een bedrijf bij zou willen vinden. Hoe bedenk je welke bedrijven zouden kunnen passen? Daarvoor kun je de Bedrijf in de Klas – methode gebruiken:

 • Bedenk zoveel mogelijk vragen bij je thema;
 • Je kunt bij inspiratie kijken of hier vraagstukken bij zitten dat bij het thema past of waar jouw onderwerp onder valt;
 • Bij iedere vraag bedenk je wat voor beroep of bedrijf daar bij zou kunnen passen;
 • Je kunt hiervoor ook een oproep bij ouders doen:
  Beste ouders, volgende week start het thema… wie kan daar iets over in de klas vertellen?
 • Kies het bedrijf of beroep en een activiteit die bij jou en je klas past.

Neem contact op met het bedrijf. Voor tips, zie ‘contact met een bedrijf’.

Thema Transport
Vraag Kunnen vrachtwagens zelf rijden?
Beroep Chauffeur
Bedrijf  vrachtwagenfabriek, garage, transportbedrijf
Activiteit Film bekijken van fabriek
Excursie naar transportbedrijf
Zelf robotauto’s programmeren om netjes achter elkaar aan te rijden

 

Thema Voeding
Vraag

Hoe maak je de beste jam?

Beroep Kok, jamontwikkelaar
Bedrijf  Boomgaard
Activiteit Film bekijken van fabriek
Excursie naar boomgaard, jamfabriek, supermarkt
Maak jam en bedenk hoe dat in een fabriek gaat
(zie doe klein, denk groot)

 

Waar vind je een bedrijf?

 

 • Ouders!
  Ouders zijn een hele prettige ‘bron’ van bedrijven. Niet alleen heb je hun gegevens al en ken je ze, maar je geeft ook nog hun kind les, waardoor ze het extra leuk vinden om een keer in de klas iets te mogen doen.
  Vraag bij inschrijving aan alle ouders welk beroep ze hebben en of je ze een keer mag benaderen voor een activiteit. Het nadeel is dat je dan de lijst door moet zoeken voor ieder onderwerp.
  Een andere mogelijkheid is om het ze zelf tijdens het eerste (kennismakings) gesprek te vragen. Dan kun je meteen bedenken of hun beroep past bij een thema in het jaar. Of je stuurt voor de aanvang van het thema een bericht: Beste ouders, volgende week start het thema… wie kan daar iets over in de klas vertellen?
 • Open bedrijven dagen in dorp of wijk
  Een open bedrijvendag is een feest voor het bedrijf. Zij doen daar veel moeite voor. Bedrijven die die moeite doen, laten dus graag hun bedrijf zien. Vaak zijn juist de bedrijven die dat doen ook wel te porren om ‘iets met onderwijs’ te doen. Lees hier mee over wat je als leerkracht kan met een open bedrijvendag in de buurt.
 • Buren, vrienden en kennissen die bij een bedrijf werken
  Zij staan iets verder af van de leerlingen dan de ouders zelf, maar zeker bij een goede relatie vinden ze het vaak leuk om bij iemand die ze kennen in de klas iets te vertellen.
  Hoe vind je deze buren, vrienden en kennissen? Dat gaat niet met een inschrijfformulier aan het begin van het jaar, zeker bij hen is een bericht voor het begin van het thema handig.
 • Buurtkrant
  In de buurtkrant staan ook vaak artikelen over bedrijven uit de buurt: als ze een prijs hebben gewonnen, iets nieuws hebben bedacht of zoveel jaar bestaan. Houd het krantje dus in de gaten en noteer de bedrijven die iets doen waar jij wel eens iets aan zou kunnen hebben!
 • Vraag regiocoordinator JNTN of Wetenschapsknooppunten
  In alle regio’s is een regiocoordinator van Jet-Net & TechNet, bij veel universiteiten zit een wetenschapsknooppunt. Zij hebben een netwerk aan bedrijven die graag met onderwijs samenwerken. Contactgegevens van de coordinatoren vindt je op de website.
Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!