Natuurkunde

Op deze pagina vind je een overzicht van waar je natuurkunde tegenkomt in bedrijven. Het mooie van het vak natuurkunde, is dat overal waar ‘iets met techniek’ is, wel een onderdeel van natuurkunde terug komt. Natuurkunde is niet voor niks een belangrijke basis voor alle technische studies. 
Heb je meer ideeën over natuurkunde in bedrijven? Kom je een mooie casus tegen? Laat me dat dan weten.

Open vragen voor in de natuurkundeles

Door deze vraagstukken in je natuurkundeles in te zetten, laat je leerlingen zien hoe ze hun natuurkunde kunnen inzetten om in het dagelijkse leven vragen op te lossen.

Gebruik deze poster om de leerlingen hun (natuurkunde) vragen te laten formuleren rondom een bepaald vraagstuk.
De verschillende categorieën zorgen dat je natuurkunde breed bekijkt. 

Ga met collega’s en/of met leerlingen na welke activiteiten je kunt doen in én buiten de klas om het antwoord op de vragen te vinden. Welke bedrijven kun je hierbij betrekken en op welke manier?

Webinar onderzoekend & ontwerpend leren met Bedrijf in de Klas

Wil je onderzoekend en ontwerpend leren in jouw (vmbo) klas toepassen? En kun je daar wel wat tips bij gebruiken? In dit webinar laat ik je zien hoe je vanuit een vraagstuk óf vanuit een bedrijf onderzoeks- of ontwerpvragen bedenkt voor en met je leerlingen. 

Ook laat ik je kort drie werkvormen zien waarmee je makkelijker uitdagingen van bedrijven mee in jouw klas brengt op een O&O-manier. 

Klik hieronder voor de replay van het webinar

van Bedrijf tot Opdracht

Online cursus

In deze online cursus ‘van bedrijf tot opdracht‘ leer je waar je bedrijven kan vinden en hoe je contact legt en houdt. Je duikt in de 7 werelden van techniek, waarbij je de uitdagingen leert herkennen bij bedrijven. Die uitdagingen vertalen we naar reeële,  actuele opdrachten voor leerlingen in samenwerking met bedrijven uit de regio.

Hoe werk je met open vragen in de klas?

Hieronder staat een voorbeeld van hoe je met een wiskunde-vraagstuk in de klas aan de slag kan gaan. Voor natuurkunde geldt dezelfde aanpak!

Drie voorbeelden rondom de context ‘de afvalophaal kalender’:

  • een gesloten opgave uit een lesboek
  • een open opgave vanuit de eigen omgeving
  • een open opgave vanuit een bedrijf
Maak er een open vraag van!

Voorbeelden van werkvormen voor

  • 5 minuten
  • 1 lesuur
  • een praktische opdracht
  • een vakoverstijgend project
  • een sector-/profielwerkstuk

Werkvormen voor open vragen in de klas 

Op deze website staat een aantal werkvormen die je kunt gebruiken om met jouw leerlingen met open vragen aan de slag te gaan. Ook kun je ze gebruiken om een bedrijfsbezoek voor te bereiden, zodat de leerlingen weten waar ze naartoe gaan en vragen hebben voor het bedrijf. Deze werkvormen vind je onder ‘verbreding’. 

Dit e-boek vol open vragen helpt je om in jouw lessen op een makkelijke manier
met leerlingen aan de slag te gaan met open opdrachten uit de omgeving. 

Het is niet specifiek toegespitst op natuurkunde, wat ruimte biedt om een vraagstuk te kiezen wat jou aanspreekt en bij jouw klas en omgeving past. 

Wil jij in de klas aan de slag met vakoverstijgende, open vraagstukken uit het bedrijfsleven? Koop dan het e-book ‘Open vragen in de Klas’.

Dit e-‘Boek vol Bedrijven voor Technologie & Toepassing’ gaat uit van techniek in bedrijven. Omdat natuurkunde daar eigenlijk op voor sorteert, kan dit voor de natuurkunde les dus ook heel interessant zijn.

Waar het ‘boek vol open vragen’ uit gaat van een vraagstuk, start dit boek bij het bedrijf: welke vraagstukken zitten daar en hoe maak je daar onderwijs van? 

Naar de webshop

Natuurkunde met bedrijven op internet

Het bedrijf

Waarom zouden bedrijven eigenlijk met onderwijs samen willen werken? 
Bekijk hier de oproep van Paul Hermsen, directeur van Inther Group in Venray. Hij laat duidelijk zien wat zijn bedrijf doet en welke rol natuurkunde daarin speelt.

Map of physics

Het hele veld van natuurkunde in een enkele kaart weergegeven. Dit laat zien hoe theoretische natuurkunde en toegepaste natuurkunde met elkaar, en alle onderwerpen waaruit ze zijn samengesteld, samenhangen.

Schooltv heeft allerlei videomateriaal over over gebieden waar natuurkunde wordt gebruikt. Gesorteerd op sector, profiel en leeftijd is er voor iedere ‘waarom moet ik dit kennen’- vraag wel een fragment te vinden.

Natuurkunde in bedrijf – blogs

Kerstmis met Bedrijf in de Klas

Kerstmis met Bedrijf in de Klas

In de weken voor kerst zijn we nogal eens op zoek naar 'leuke dingen om te doen' met onze leerlingen. Op deze pagina vind je een paar ideeën om onderzoekend en ontwerpend je lessen in te vullen!Kerst-vragen Deze thinglink plaat kun je in de klas op het digibord zetten...

Vakantiefolder startopdracht

Vakantiefolder startopdracht

Aan het begin van het schooljaar wil je graag snel je leerlingen leren kennen. Maar je wil ook laten zien wat je dit jaar gaat doen en wat het belang is van wat de leerlingen komend jaar gaan leren! Dat kun je doen door de leerlingen een vakantiefolder te laten maken....

Jet-Net & TechNet – Expeditie 7 werelden van techniek

Jet-Net & TechNet – Expeditie 7 werelden van techniek

Beroepspraktijk en contexten voor je vakles aan de hand van de 7 werelden van techniekExpeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Op dit platform kunnen zij de 7 werelden van techniek...

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het corona-virus nog maar weinig tot geen bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie. Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak er...

Online samenwerken met bedrijven (in Corona-tijd)

Online samenwerken met bedrijven (in Corona-tijd)

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het Corona-virus nog maar zo weinig mogelijk bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie.  Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak...

Windmolens in de klas

Windmolens in de klas

Docenten op het Peelland College in Deurne hadden een vraag aan mij. Zij wilden graag een vakoverstijgend project doen met hun leerlingen. Hier wilden ze graag bedrijven uit de regio bij betrekken. Maar hoe gingen ze dat aanpakken? In deze blog lees je de stappen die...

Hulpbronnen

Hulpbronnen

Op deze pagina vind je links naar hulpbronnen die handig kunnen zijn bij het werken met open vraagstukken, onderzoekend en ontwerpend werken, verslag leggen en als je een keer op een andere manier wil presenteren. Mis je een hulpbron? Of weet je een leuke toevoeging?...

Bloedprikken

Bloedprikken

Vanmorgen moest ik bloedprikken. Het fascineert me altijd hoe mooi de buisjes bloed vollopen door de onderdruk in die buisjes. En dat er dan geen druppel knoeit bij het wisselen. Sterk staaltje natuurkundig vernuft! Gelukkig leiden deze mijmeringen me ook af van het...

Hogere orde denkopdrachten

Hogere orde denkopdrachten

Hoe kun je in de klas makkelijker hogere orde denkopdrachten toepassen? Een mogelijkheid hiervoor is om leerlingen zelf aan het werk te zetten met vraagstukken…

‘s avonds besteld, ‘s morgens in huis

‘s avonds besteld, ‘s morgens in huis

December is voor veel winkels een drukke tijd. Maar de meeste pakjes worden tegenwoordig via internet besteld. Doe je dat via AliExpress, dan moet je soms wel 6 weken wachten. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook websites waar je jouw pakje kunt bestellen en die het...

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!