Selecteer een pagina

Wiskunde

Op deze pagina vind je een overzicht van waar je wiskunde tegenkomt in bedrijven. Het mooie van het vak wiskunde, is dat dit in bijna alle beroepen en dus bij vrijwel alle bedrijven en instellingen een basis is om goed te kunnen werken. 
Heb je meer ideeën over wiskunde in bedrijven? Kom je een mooie casus tegen? Laat me dat dan weten.

Wiskunde in bedrijf – blogs

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het corona-virus nog maar weinig tot geen bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie. Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak er...

Zelfrijdende vrachtwagens – kan dat?

Wat doet een vrachtwagen eigenlijk? Wat versta jij onder ‘rijden zonder chauffeur’? En waarom zou je een vrachtwagen zonder chauffeur willen laten rijden?

Vanavond besteld, morgen in huis!

December is voor veel winkels een drukke tijd. Maar de meeste pakjes worden tegenwoordig via internet besteld. Doe je dat via AliExpress, dan moet je soms wel 6 weken wachten. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook websites waar je jouw pakje kunt bestellen en die het...

In deze doos vol wiskunde neem ik je mee in de methode van Bedrijf in de Klas en je krijgt een aantal vraagstukken waar zeker ook wiskunde in zit. Bij deze vraagstukken krijg je ook hulpvragen in verschillende categorieën: 

  • welke gegevens heb ik nodig?
  • gegevens achterhalen
  • wat zeggen de gegevens?
  • welke verbanden zijn er?
Ook krijg je tips om leerlingen te helpen om tot een antwoord te komen en krijg je ideeën waar je antwoorden kunt vinden in en buiten de klas. 

De doos vol wiskunde kost maar €15,-. Je download het materiaal, waardoor je het digitaal tot je beschikking hebt en bijvoorbeeld de hulpvragen zo vaak kunt printen als je zelf wil.

Wiskunde met bedrijven op internet

Het bedrijf

Waarom zouden bedrijven eigenlijk met onderwijs samen willen werken? 
Bekijk hier de oproep van Paul Hermsen, directeur van Inther Group in Venray. Hij laat duidelijk zien wat zijn bedrijf doet en welke rol wiskunde daarin speelt.

Map of mathematics

Het hele veld van wiskunde in een enkele kaart weergegeven. Dit laat zien hoe theoretische wiskunde en toegepaste wiskunde met elkaar, en alle onderwerpen waaruit ze zijn samengesteld, samenhangen.

Schooltv heeft allerlei videomateriaal over waar wiskunde voor wordt gebruikt. Gesorteerd op sector, profiel en leeftijd is er voor iedere ‘waarom moet ik dit kennen’- vraag wel een fragment te vinden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert betrouwbare en samenhangende statistische informatie die inspeelt op de behoefte van de samenleving (wikipedia).
Op hun website en via social media (tip!) geven ze deze gegevens ook op een laagdrempelige manier weer waardoor je dit mooi als input voor je lessen kunt gebruiken.

Gapminder produces free teaching resources making the world understandable based on reliable statistics. Gapminder promotes a fact-based worldview everyone can understand.

Wiskunde en rekenen in het latere beroep

Een poster waar voor verschillende beroepen eenvoudige wiskunde casussen zijn uitgeschreven.

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!