Wiskunde

Op deze pagina vind je een overzicht van waar je wiskunde tegenkomt in bedrijven. Het mooie van het vak wiskunde, is dat dit in bijna alle beroepen en dus bij vrijwel alle bedrijven en instellingen een basis is om goed te kunnen werken. 
Heb je meer ideeën over wiskunde in bedrijven? Kom je een mooie casus tegen? Laat me dat dan weten.

Webinar betekenisvolle wiskundelessen met Bedrijf in de Klas

Leerlingen vinden het soms lastig om te zien waar wiskunde in de les voor dient. In dit webinar laat ik zien hoe je aan leerlingen laat zien welke vragen achter de antwoorden om hen heen zitten, en hoe ze de wiskunde uit de klas daaraan kunnen linken.

Nationale Wiskunde Dagen

Op de NWD2020 heb ik samen met Trudy van der Kolk van Driestar Educatie een workshop gegeven over ‘Op weg naar betrokken leerlingen met wiskunde in de buurt’. In het materiaal voor deze workshop vind je een groot aantal voorbeelden waar we bij opgaven van Getal en Ruimte 1 vwo 12e editie hebben laten zien hoe je betekenisvolle open vragen kan maken van lesboekvragen. 

In deze doos vol wiskunde neem ik je mee in de methode van Bedrijf in de Klas en je krijgt een aantal vraagstukken waar zeker ook wiskunde in zit. Bij deze vraagstukken krijg je ook hulpvragen in verschillende categorieën: 

 • welke gegevens heb ik nodig?
 • gegevens achterhalen
 • wat zeggen de gegevens?
 • welke verbanden zijn er?

Ook krijg je tips om leerlingen te helpen om tot een antwoord te komen en krijg je ideeën waar je antwoorden kunt vinden in en buiten de klas. 

De doos vol wiskunde kost maar €15,-. Je download het materiaal, waardoor je het digitaal tot je beschikking hebt en bijvoorbeeld de hulpvragen zo vaak kunt printen als je zelf wil.

Open wiskunde vragen voor in de klas

Door de wiskunde in jouw lessen te koppelen aan deze vraagstukken, laat je leerlingen zien hoe ze hun wiskunde kunnen inzetten om aan vraagstukken in het dagelijkse leven te werken. Welk vraagstuk spreekt hen aan?

Deze poster helpt om de leerlingen hun (wiskunde) vragen te laten formuleren rondom een bepaald vraagstuk. Met de categorieën help je leerlingen wiskunde aan andere vakken te verbinden.

Ga met collega’s en/of met leerlingen na welke activiteiten je kunt doen in én buiten de klas om het antwoord op de vragen te vinden. Door na te gaan welke vraag een leerlingen ‘trekt’, ben je met LOB bezig in jouw les.

Hoe werk je met open wiskunde vragen in de klas?

Drie voorbeelden rondom de context ‘de afvalophaal kalender’:

 • een gesloten opgave uit een lesboek
 • een open opgave vanuit de eigen omgeving
 • een open opgave vanuit een bedrijf

Maak er een open vraag van!

Voorbeelden van werkvormen voor

 • 5 minuten
 • 1 lesuur
 • een praktische opdracht
 • een vakoverstijgend project
 • een sector-/profielwerkstuk

Toepassingen van wiskunde

Waar wordt wiskunde uit je boek nou echt voor gebruikt? En door wie?
Per onderwerp uit je wiskundeboek vind je toepassingen waarin wiskunde een belangrijke rol speelt. Op de banen-pagina lees je hoe mensen dagelijks wiskunde gebruiken in hun baan.

Toepassingen van de wiskunde is een nieuwe reeks van ‘vierkant voor wiskunde’ voor iedereen die wat meer wil weten over wiskunde in het dagelijks leven, maar ook voor leerlingen die het op school, maar ook thuis, zelfstandig als werkboek kunnen gebruiken.

Wiskunde met bedrijven op internet

Het bedrijf

Waarom zouden bedrijven eigenlijk met onderwijs samen willen werken? 
Bekijk hier de oproep van Paul Hermsen, directeur van Inther Group in Venray. Hij laat duidelijk zien wat zijn bedrijf doet en welke rol wiskunde daarin speelt.

Map of mathematics

Het hele veld van wiskunde in een enkele kaart weergegeven. Dit laat zien hoe theoretische wiskunde en toegepaste wiskunde met elkaar, en alle onderwerpen waaruit ze zijn samengesteld, samenhangen.

Schooltv heeft allerlei videomateriaal over waar wiskunde voor wordt gebruikt. Gesorteerd op sector, profiel en leeftijd is er voor iedere ‘waarom moet ik dit kennen’- vraag wel een fragment te vinden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert betrouwbare en samenhangende statistische informatie die inspeelt op de behoefte van de samenleving (wikipedia).
Op hun website en via social media (tip!) geven ze deze gegevens ook op een laagdrempelige manier weer waardoor je dit mooi als input voor je lessen kunt gebruiken.

Gapminder produces free teaching resources making the world understandable based on reliable statistics. Gapminder promotes a fact-based worldview everyone can understand.

Wiskunde en rekenen in het latere beroep

Een poster waar voor verschillende beroepen eenvoudige wiskunde casussen zijn uitgeschreven.

Wiskunde in bedrijf – blogs

Vakantiefolder startopdracht

Vakantiefolder startopdracht

Aan het begin van het schooljaar wil je graag snel je leerlingen leren kennen. Maar je wil ook laten zien wat je dit jaar gaat doen en wat het belang is van wat de leerlingen komend jaar gaan leren! Dat kun je doen door de leerlingen een vakantiefolder te laten maken....

Jet-Net & TechNet – Expeditie 7 werelden van techniek

Jet-Net & TechNet – Expeditie 7 werelden van techniek

Beroepspraktijk en contexten voor je vakles aan de hand van de 7 werelden van techniekExpeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Op dit platform kunnen zij de 7 werelden van techniek...

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het corona-virus nog maar weinig tot geen bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie. Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak er...

Windmolens in de klas

Windmolens in de klas

Docenten op het Peelland College in Deurne hadden een vraag aan mij. Zij wilden graag een vakoverstijgend project doen met hun leerlingen. Hier wilden ze graag bedrijven uit de regio bij betrekken. Maar hoe gingen ze dat aanpakken? In deze blog lees je de stappen die...

Hulpbronnen

Hulpbronnen

Op deze pagina vind je links naar hulpbronnen die handig kunnen zijn bij het werken met open vraagstukken, onderzoekend en ontwerpend werken, verslag leggen en als je een keer op een andere manier wil presenteren. Mis je een hulpbron? Of weet je een leuke toevoeging?...

Hogere orde denkopdrachten

Hogere orde denkopdrachten

Hoe kun je in de klas makkelijker hogere orde denkopdrachten toepassen? Een mogelijkheid hiervoor is om leerlingen zelf aan het werk te zetten met vraagstukken…

Wiskunde voor vragen die je laten denken

Wiskunde voor vragen die je laten denken

Op 2 februari 2019 2018 heb ik op de Woudschoten Chemie Conferentie samen met Trudy van der Kolk (Driestar Educatie). We hebben een erg leuke ochtend gehad, waarbij de deelnemers enthousiast aan de slag zijn gegaan met vragen naar de wiskunde achter een vraagstuk.Kijk...

Open wiskunde vragen voor in de klas

Open wiskunde vragen voor in de klas

Met deze vraagstukken haal je makkelijk contexten binnen in je wiskunde les. Deze vraagstukken zijn een mooie ingang om in de klas met open vragen aan de slag te gaan en leerlingen te laten zien waar wiskunde terug komt in ons dagelijkse leven.

‘s avonds besteld, ‘s morgens in huis

‘s avonds besteld, ‘s morgens in huis

December is voor veel winkels een drukke tijd. Maar de meeste pakjes worden tegenwoordig via internet besteld. Doe je dat via AliExpress, dan moet je soms wel 6 weken wachten. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook websites waar je jouw pakje kunt bestellen en die het...

Waar vind ik een (technisch) bedrijf?

Waar vind ik een (technisch) bedrijf?

Technische bedrijven werken – vanwege de dreigende tekorten aan werknemers – al veel samen met onderwijs. Daar kun je ook vanuit andere vakken gebruik van maken. Ieder technisch bedrijf heeft immers ook een afdeling HRM, financiën etc.

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!