Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het Corona-virus nog maar zo weinig mogelijk bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie. Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak er ‘in het echt’ uitziet?
Tips
Tips over online samenwerken met bedrijven vind je in mijn artikel voor NVOX#09 2020.
Praktische tips over stages in coronatijd vind je op deze pagina van Sterk Techniek Onderwijs.
Lesbrieven in de Brainport Digibieb
Het lesmateriaal is geschikt voor het basis- en voortgezet onderwijs en kan grotendeels zelfstandig worden ingezet; ook in het geval van hybride- of volledig thuisonderwijs. Het unieke van het materiaal is dat het is ontwikkeld in samenwerking met de bedrijven uit de regio en dus altijd een bedrijfscomponent en link met de Brainportregio heeft. Het materiaal stimuleert onderzoekend en ontwerpend leren, heeft een diversiteit in thema’s en is geschikt voor alle onderwijsniveaus. De digibieb is groeiend: de komende tijd blijven we bedrijven motiveren en stimuleren om op deze wijze lesmateriaal voor leerlingen beschikbaar te maken.
Expeditie 7 werelden van techniek
Expeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Op dit platform kunnen zij de 7 werelden van techniek onderzoeken, ontdekken en ervaren. Ook maken ze kennis met wie er in deze sector werken en krijgen ze inzicht in wat zij er zelf mee kunnen. Prachtige contexten dus om in je les in te zetten. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk de video!
Overzicht online doe-opdrachten per vak
De doe-opdrachten bij deze expeditie zijn Bedrijf in de Klas-opdrachten waarbij doen en denken hand in hand gaan. Bij iedere opdracht is ook een thuis-opdracht versie gemaakt.
Gastlessenzogeregeld
Op deze website komen verschillende online activiteiten, voor vmbo én voor havo/vwo te staan. Zo staan er bijvoorbeeld lesbrieven op voor het vmbo over de thema’s duurzaamheid en energietransitie. Dit wordt binnenkort aangevuld met lesbrieven over mobiliteit, smart cities en domotica. De komende maanden komt Jet-Net & TechNet met nog meer thema-lesbrieven en interactieve videogastlessen, ook voor havo/vwo.Jet-Net & Technet
In de kennisbank van Jet-Net & TechNet staan een aantal ontzettend mooie video’s waar je een kijkje achter de schermen van bedrijven kan krijgen. Mijn favoriet? De ‘tech? bekijk het ff!’ filmpjes met Lize Korpershoek. Zij gaat op bezoek bij Waternet, Urenco, Fujifilm en Rijkswaterstaat en laat in 5-8 minuten zien wat ze daar allemaal doen. Voor meer diepgang (havo/vwo niveau!) zijn de webcasts prachtig. Ze duren zo’n 30 tot 40 minuten en leggen een mooi verband tussen vaklessen en beroepen. De webcasts zijn van KPN over hacken en encryptie (wiskunde), Tata Steel (scheikunde), Decos over robotica (informatica) en Urenco over isotopen (scheikunde.Bezig met het onderwerp voeding? Kijk dan eens op de website van Bejo. Dit is een bedrijf dat groentezaken ontwikkelt, produceert en verkoopt. Door gebruik van moderne technieken worden de beste groentezaden ontwikkeld zodat telers/boeren wereldwijd gezonde en smakelijke groenten kunnen oogsten. Hoe ze dat doenen wat ze nog meer doen, dat lees je in hun ‘spreekbeurt magazine’. Dit is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar zeker ook voor het voortgezet onderwijs staat hier interessante informatie in!
Björn is teamleider van de proeftuinen bij Bejo. Hij heeft een week lang foto’s gemaakt van zijn werk: in Björnweek van Seed Valley lees je zijn verhaal.
NXtv
NXtv is een videoplatform waar (high)tech tot leven komt. NXtv is leuk, spannend en spectaculair! We bieden unieke video’s over techniek, technologie en high-tech. Waar ook nog eens volop ruimte is voor een lach. De video’s zijn onder andere ingedeeld per wereld van de techniek, maar je kunt ook zoeken per programma. Kortom, een plek boordevol inspiratie!How it’s made
Tja, als je wil weten hoe iets gemaakt wordt, vragen we tegenwoordig aan You-Tube ‘how is it made?’ Dat zegt wel genoeg, denk ik. Koppel deze filmpjes aan jouw lesstof door vanuit jouw vak de ‘postervragen‘ te stellen rondom het product dat ze maken:Hoe maak je de beste spiegel? Hoe maak je de beste bubblegum? Hoe maak je de beste appelmoes? etc…