Duurzaamheid is een bekend thema in de scheikunde lessen. Voor de Woudschoten Chemie Conferentie 2021 heb ik twee workshops gegeven over hoe je duurzame chemie uit bedrijven in de klas kan brengen. Met – natuurlijk – doe- en denkopdrachten voor leerlingen.
Op deze pagina vind je:
- Doe-opdrachten over Pure Blue uit Kapellebrug – een bedrijf dat water zuivert op onmogelijke plekken.
- Een lesbrief met doe- en denkopdrachten over chemie achter duurzaam rijden
- Een cursus, waar je handvatten krijgt om zelf dit soort lesmateriaal te maken.
Pure Blue zuivert water duurzaam
In het chemie onderwijs is het zuiveren van water een bekende context. We hebben het dan vaak over grote waterzuiveringsinstallaties. Maar wat doe je als daar geen plaats voor is? Of een andere oplossing nodig is?
PureBlue Water ontwikkelt installaties om afvalwater te behandelen tot schoon water door te filteren, te desinfecteren of te zuiveren. Bij het zuiveren en behandelen van water focussen zij ook op waterhergebruik, vermindering van water-, energie- en chemicaliënconsumptie, het terugwinnen van grondstoffen en kringloopsluiting als centrale elementen bij het bereiken van hun missie.
Voor Jet-Net & TechNet heeft Bedrijf in de Klas samen met Pure Blue doe-opdrachten ontwikkeld. Actueel en direct toepasbaar in de scheikundeles. Deze doe-opdracht maakt deel uit de Expeditie 7 Werelden, waar voor elk van de werelden van techniek een doe-opdracht beschikbaar is.
VDL en DAF werken aan duurzaam transport
VDL maakt onder andere bussen, DAF maakt vrachtwagens. Door de steeds strengere milieu eisen en hun eigen duurzaamheidswensen, hebben zij samen elektrische motoren ontwikkeld die sterk genoeg zijn voor deze zware voertuigen.
In de Brainport Digibieb staat een lesbrief, ontwikkeld door Bedrijf in de Klas met doe- en denkopdrachten over deze ontwikkeling bij VDL en DAF. In deze digibieb staan nog veel meer lesbrieven met uitdagingen van bedrijven in de Brainport regio. De opdrachten zijn makkelijk te vertalen naar andere bedrijven.
Zelf doe- en denkopdrachten met bedrijven ontwikkelen
Zou je zelf ook meer willen werken met praktijkgerichte opdrachten? Maar kost het je nog teveel tijd, vind je het lastig om bedrijven te bedenken of te benaderen of weet je niet hoe je grote ontwikkelingen uit bedrijven vertaalt naar behapbare opdrachten voor leerlingen op het juiste niveau?
De online cursus van Bedrijf tot Opdracht biedt docenten handvaten juist om hiermee te helpen!
Let op
Via bijscholing vmbo krijgen vmbo-docenten 80% (!) korting op deze cursus!