Selecteer een pagina

Aan jullie  de opdracht om vragen te bedenken die spelen rondom dit vraagstuk.
Welke onderwerpen uit jouw vak zie je hierbij terugkomen?

Op 14 februari 2019 heb ik de workshop Bedrijf in de Klas gegeven.

Het doel van de workshop was om docenten meer inspiratie en handvatten te geven om in hun klas op hun manier ‘iets met bedrijven’ te doen.

 

Toelichting op de vraagstukken in de workshop

Steeds meer gemeentes halen het afval gescheiden op. Hierdoor is het makkelijker om afval te recyclen. Burgers moeten het afval dan wel gescheiden aanbieden.

Maar hoe vaak moet de gemeente het huisvuil ophalen?

Bij het ophalen van het huisvuil speelt de hoeveelheid en het soort afval van huishoudens een belangrijke rol.
Restafval gaat bijvoorbeeld eerder stinken dan papier, zeker als het warm weer is.
Plastic afval neemt over het algemeen meer ruimte in dan GFT-afval, maar stinkt minder.

En hoe zorg je dat mensen het afval goed scheiden?

Als je in het schap van de babyvoeding kijkt, zie je dat er meer dan genoeg keuze is. Voor iedere maand in het eerste jaar en daarna zijn er speciale hapjes, de één nog gezonder en biologischer dan de ander.

Sommige merken adverteren er groot mee, andere minder. Maar voor alle babyvoeding geldt dat deze zonder zout en (toegevoegd!) suiker gemaakt wordt.

Blijkbaar mag dat niet voor baby’s, maar is het wel het vermelden waard. Maar waarom eigenlijk?

Dit vraagstuk beperkt zich niet tot babyvoeding – ook fabrikanten van ons eigen eten zijn steeds bezig om de hoeveelheid zout, suiker en trans-vet te verlagen. Doe je dat goed genoeg, dan kun je een ‘Ik kies bewust’ keurmerk krijgen.

Maar wat doen zout en suiker (en transvetten) eigenlijk in onze voeding? En waarom zijn ze slecht? En wat maakt het uit of je een baby bent of niet?

Meer vragen en inspiratie rondom dit vraagstuk vind je in dit bericht.

Eén van de grootste ontwikkelingen in de transportsector is het zelfstandig rijden van voertuigen. Vrijwel alle automerken zijn hiermee bezig, maar vrachtwagenfabrikanten ook.

Als vrachtwagens zelf zouden kunnen rijden, zou dat wellicht een deel van het file probleem kunnen oplossen en voor chauffeurs is het minder belastend.

Maar waar moet je aan denken om een vrachtwagen zelfstandig (autonoom) te laten rijden? En hoever zijn ze inmiddels met deze techniek?

Op deze pagina staan vragen rondom dit vraagstuk uitgewerkt, samen met extra informatie en handige websites.

Een belangrijke vraag voor iedere winkeleigenaar is: ‘hoe richt ik mijn winkel in’?

Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de plaatselijke supermarkten – alhoewel veel van de inrichting overeen komt (we beginnen bij de groente en de drank en diepvriesproducten staan achteraan), zit er toch veel verschil in. Dat merk je vooral als je een keer in een andere supermarkt je boodschappen doet.

Alle plaatsing in de winkel heeft effect op het koopgedrag van mensen. Producten op bepaalde plekken zie je beter, waardoor de kans dat je het koopt groter is. Hierbij zit verschil tussen impuls aankopen en producten die je nodig hebt. Maar de onderste schappen wil je toch ook vullen, want een lege plaats kost geld.

Niet alleen de plaatsing van de producten in de winkel bepaalt hoe je hem inricht. Ook welke producten je wil verkopen en hoeveel van die producten je in de schappen zet en wat je in het magazijn op voorraad hebt.

 Als je ooit een concert of hebt georganiseerd of een feest waarvoor je toegang wil vragen dan weet je dat ‘hoeveel vraag ik voor één ticket?’ altijd een lastige vraag is.

Je wil genoeg tickets verkopen om uit de kosten te zijn, maar hoe kun je daar voor zorgen? Soms spelen ook andere belangen mee. Een commerciële organisatie wil niet alleen uit de kosten zijn, maar liefst ook flink winst maken. Een festival voor een goed doel wil juist publiek trekken dat binding heeft met dat goede doel.

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!