Hoe beïnvloedt duurzaamheid de eigenschappen van chocolade?

Duurzame cacaoteelt zorgt voor eerlijke handel, maar kan de kwaliteit van chocolade beïnvloeden. Door natuurlijke variaties slaat chocolade soms sneller wit uit.
32-hagelslag-met-wolk-1-1200x800.png

Wat heeft het wit uitslaan van chocola met duurzaamheid te maken?

Is bij jullie de hagelslag ook wit uitgeslagen met de warme dagen?
Wisten jullie dat dit komt doordat de chocolade tegenwoordig duurzamer wordt ingekocht?!

Het wit uitslaan komt door een omzetting in de chocola waardoor de cacaoboter uittreedt. Door een bepaalde behandeling kun je dat voorkomen. Maar bij duurzame/biologische chocola zit veel verandering in de grondstofkwaliteit. Daardoor moet je de chocolade iedere keer net even anders behandelen. En dat is lastig in een fabriek waar heel veel chocolade wordt gemaakt!

Lees hier het hele artikel

Dit artikel is verschenen in NVOX#3 2019.

De NVOX is het vakblad van de NVON, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen.

Leuke opdrachten voor leerlingen

– zoek eens uit waar een bepaald keurlabel voor staat.

– Vergelijk producten met en zonder label.
Wat is het verschil? Wat vind je daarvan?!


In de klas kun je dit mooi illustreren door leerlingen verschillende merken chocolade broodbeleg met elkaar te laten vergelijken. Welke blijft het mooiste glanzen? Zit er verschil tussen melkchocolade en pure chocolade? Welk keurmerk heeft de cacao? Welke vind jij het lekkerste? Zeker smaak is een blijvende bron om te ontwikkelen voor alle hagelslagfabrieken!

De ontwikkeling bij bedrijven zit in de dingen die jij nog beter/lekkerder/mooier/… vindt bij het product zonder label!

Wist je dat we ook trainingen aanbieden?

Na onze trainingen kun je geen theekopje meer zien zonder minstens drie bedrijven en beroepen te noemen die daarbij horen én hier concrete lesideeën bij te hebben. De praktijk in de klas halen wordt daarmee een eitje!

Heb je een vraag?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam*

Meer artikelen

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

*Als jij je gegevens achterlaat, houden we rekening met jouw privacy volgens onze privacy policy.