Hoe maak je de beste babyvoeding?

Alhoewel mijn kinderen inmiddels tieners zijn, blijft babyvoeding mij intrigeren. Vooral bij de ‘eerste hapjes’ is er keuze te over. Wat mij dan weer opvalt, is dat op alle potjes babyvoeding staat vermeld ‘bevat geen zout en suiker!’ Maar waarom is dat belangrijk?
NVOX-babyvoeding_02-1080x720.jpg

Waarom is dat belangrijk?

Dat te veel zout slecht is, komt door de natrium die daarin zit. Jonge kinderen kunnen het zout in voedsel nog niet goed verwerken omdat hun nieren nog moeten uitgroeien. Daarom is het belangrijk om geen zout aan hun eten toe te voegen. Voor fabrikanten betekent dat een aantal uitdagingen. Zout wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Mag je dat niet gebruiken, dan moet je andere manieren vinden om te zorgen dat jouw potjes lang in de schappen kunnen blijven staan. Ook blijft de structuur van de groenten met zout beter. Daarnaast versterkt zout de smaak waardoor kinderen het lekkerder vinden. Dit zijn nogal wat zaken om op te lossen.

Lees hier het hele artikel

Babyvoeding in de les

Hier zijn twee ideeën voor praktijkgerichte opdrachten rondom het onderwerp zout en gezondheid, specifiek gericht op biologie en scheikunde:

Biologie: Effect van zout op nieren en gezondheid

Opdracht:
Laat leerlingen onderzoeken hoe zout invloed heeft op de werking van de nieren bij jonge kinderen. Ze kunnen een model maken van de nieren en experimenteren met verschillende hoeveelheden zoutoplossing om te laten zien hoe het lichaam reageert op overmatig zout. Leerlingen kunnen ook onderzoeken wat het effect is van een hoge zoutinname op andere organen, zoals het hart en de bloeddruk.

Doelen:

  • Leerlingen begrijpen de fysiologische effecten van zout op het lichaam.
  • Ze leren hoe het lichaam zout verwerkt en de rol van de nieren in dit proces.

Activiteiten:

  • Opstellen van een hypothese over het effect van zout op de nieren.
  • Experimenten uitvoeren met kunstmatig zoutoplossing en het effect op nierfunctie simuleren.
  • Discussie over de gezondheidsrisico’s van overmatig zout.

Scheikunde: Zout in de voedselindustrie – houdbaarheid en smaakversterking

Opdracht:
Leerlingen onderzoeken de rol van zout in de voedselindustrie door het effect van zout op de houdbaarheid van voedsel te testen. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten groenten of vlees in zoutoplossing bewaren en de houdbaarheid vergelijken met die van onbehandelde producten. Ook kunnen ze experimenteren met de smaakversterking van zout door de smaak van verschillende gerechten met en zonder zout te vergelijken.

Doelen:

  • Leerlingen begrijpen hoe zout de houdbaarheid van producten beïnvloedt door het bederf van bacteriën te vertragen.
  • Ze leren het chemische proces achter zout als smaakversterker en conserveringsmiddel.

Activiteiten:

  • Experimenteren met het bewaren van groenten en vlees in zoutoplossing en het vergelijken van de houdbaarheid met onbehandelde producten.
  • Het opzetten van een smaaktest waarbij verschillende gerechten worden geproefd (met en zonder zout) en het effect op de smaak wordt besproken.
  • Onderzoeken van de chemische werking van zout bij het verminderen van bacteriële groei en het behouden van smaak.

Beide opdrachten bieden praktische en onderzoekende manieren om leerlingen meer te leren over de toepassingen van zout in de gezondheid en de industrie, terwijl ze ook belangrijke biologische en scheikundige concepten toepassen.

 

Dit artikel is verschenen in NVOX#4 2019
De NVOX is het vakblad van de NVON, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen.

poster-BiK-babyvoeding-met-BiK-klein.png

Hoe maak je babyvoeding zonder zout en suiker?

Als je in het schap van de babyvoeding kijkt, zie je dat er meer dan genoeg keuze is. Voor iedere maand in het eerste jaar en daarna zijn er speciale hapjes, de één nog gezonder en biologischer dan de ander.

Sommige merken adverteren er groot mee, andere minder. Maar voor alle babyvoeding geldt dat deze zonder zout en (toegevoegd!) suiker gemaakt wordt.

Blijkbaar mag dat niet voor baby’s, maar is het wel het vermelden waard. Maar waarom eigenlijk?

Dit vraagstuk beperkt zich niet tot babyvoeding – ook fabrikanten van ons eigen eten zijn steeds bezig om de hoeveelheid zout, suiker en trans-vet te verlagen. Doe je dat goed genoeg, dan kun je een ‘Ik kies bewust’ keurmerk krijgen.

Maar wat doen zout en suiker (en transvetten) eigenlijk in onze voeding? En waarom zijn ze slecht? En wat maakt het uit of je een baby bent of niet?

Wist je dat we ook trainingen aanbieden?

Na onze trainingen kun je geen theekopje meer zien zonder minstens drie bedrijven en beroepen te noemen die daarbij horen én hier concrete lesideeën bij te hebben. De praktijk in de klas halen wordt daarmee een eitje!

Heb je een vraag?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam*

Meer artikelen

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

*Als jij je gegevens achterlaat, houden we rekening met jouw privacy volgens onze privacy policy.