Samen op een praktische manier leren bouwen aan contextrijk onderwijs.
Inspirerend lesmateriaal, verhelderende video's, blogs en meer.
Producten die je helpen om verbinding te creëren tussen scholen en bedrijven.
Heb je een vraag, ben je benieuwd wie wij zijn of wil je ons volgen op social media?
Heb je een vraag, neem gerust contact met ons op!

In de voedingsmiddelenindustrie zijn veel bedrijven daarom bezig met het gezonder maken van voeding: minder zout, suiker en vetten. Callowfit gaat nog een stap verder. Zij maken sauzen zonder toegevoegde suikers en vetten, caloriearm, en vrij van aspartaam, lactose, gluten of dierlijke ingrediënten.
De naam Callowfit komt van CALorie LOW FITness. In 2015 is dit bedrijf uit Deurne gestart met de ontwikkeling van lekkere sauzen die passen in een uitgebalanceerd dieet. Inmiddels heeft Callowfit 19 smaken en is het in ruim 30 landen over de hele wereld verkrijgbaar.
Lees meer over callowfit op hun website.
Vrijwel alle hartige sauzen hebben aan de basis een waterige fase zoals water, bouillon en wijn en een vet fase zoals olie of boter. Om deze fasen te laten mengen, heb je een emulgator nodig zoals eieren of een bindmiddel zoals meel.
Voor zoete sauzen meng je bijvoorbeeld chocolade met slagroom. Of je kookt vruchten, die je geleert met geleisuiker. Voor al deze sauzen zijn er dus vet, suiker, gluten en/of eieren nodig.
Om een saus te ontwikkelen zonder deze basis ingrediënten, moet je de functionaliteit van deze ingrediënten overnemen door andere ingrediënten. Een alternatief voor ei is bijvoorbeeld Aquafaba – kikkererwtensap. Suiker kun je vervangen door zoetstoffen. Maar al deze alternatieven hebben niet precies dezelfde eigenschappen. Suiker is bijvoorbeeld niet alleen een zoetstof, maar zorgt ook voor langere houdbaarheid. En als je écht lekkere sauzen wil maken, verwachten mensen niet alleen dezelfde smaak, maar ook dezelfde kleur, mondgevoel textuur enzovoorts.
Daarnaast verandert de regelgeving voor grondstoffen (E-nummers) regelmatig. Hierdoor moet de receptuur ook regelmatig doorontwikkeld worden. Een lastige puzzel, waarbij de oplossing voor het ene, een uitdaging voor een ander aspect kan betekenen.
In deze opdracht maken leerlingen zelf eerst een gewone saus. Daarna maken zij een saus waarbij ze een ingrediënt vervangen. Hierbij vergelijken zij de effecten van deze vervanger op de saus en gaan ze op zoek naar het beste recept voor hun vegan saus zonder suiker, vet en gluten.
Na onze trainingen kun je geen theekopje meer zien zonder minstens drie bedrijven en beroepen te noemen die daarbij horen én hier concrete lesideeën bij te hebben. De praktijk in de klas halen wordt daarmee een eitje!
"*" geeft vereiste velden aan
Hieronder zie je de volledige inhoudsopgave van onze kennisbank.
Wij gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te geven. Daarmee kunnen we onthouden wat je eerder hebt bekeken, je voorkeuren opslaan en je informatie laten zien die bij jou past. Zo hoef je niet steeds opnieuw alles in te vullen, vind je sneller wat je zoekt en maken we je bezoek persoonlijker en makkelijker. Sta je cookies toe? Dan werkt onze site optimaal en kun je alles eruit halen wat erin zit. Geef je geen toestemming of trek je deze in, dan kan het zijn dat sommige functies minder goed werken.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.
*Als jij je gegevens achterlaat, houden we rekening met jouw privacy volgens onze privacy policy.