Hoe maak je een natuurlijke kleurstof?

In deze lesbrief maken leerlingen zelf kleurstof op basis van fruit, groenten en/of eetbare planten. Zij testen hun kleurstof uit door pasta te kleuren. Daarna onderzoeken hoe sterk hun kleurstof is, hoe kleurecht en hoe hun kleurstof zich gedraagt bij verschillende zuurtegraden.
GNT

Het bedrijf: GNT

GNT is een ambitieus en innovatief familiebedrijf met een informeel karakter dat de wereld kleur geeft! Met het merk EXBERRY® is GNT marktleider op het gebied van kleurende levensmiddelen voor het kleuren van voedsel en dranken. De kleuren zijn 100% natuurlijk en worden bereid uit vruchten, groenten en planten.

GNT is continu bezig om de ongekende mogelijkheden van kleurende levensmiddelen te vernieuwen en te verbeteren. Natuurlijk kan niemand in de wereld al dat moois beter produceren dan de natuur zelf, maar GNT is wereldkampioen als het gaat om het inzetten van de opbrengsten van de natuur. GNT behoudt zorgvuldig al het mooie en goede ervan. Hierdoor biedt GNT hun klanten de meest hoogwaardige en betrouwbare producten.

 

 

 

De kleurende levensmiddelen van GNT hebben oneindig veel kleuren met ontelbare mogelijkheden. Zo vinden we hun kleuren terug in dranken, snoep, toetjes en zelfs in chips.

Meer informatie vind je hier.

vimeo videospeler

Het project: het maken van natuurlijke kleurstoffen

GNT maakt ‘Coloring Foods’. Deze term verwijst naar kleurende levensmiddelen die uitsluitend afkomstig zijn van fruit, groenten en eetbare planten en die worden vervaardigd volgens een fysisch proces met toevoeging van geen andere chemicaliën dan water. Ze staan op het ingrediëntenetiket vermeld als concentraten van bijvoorbeeld wortel, pompoen of rode biet … of ‘kleurende levensmiddelen’: een concentraat van wortel, spirulina, enzovoorts.

De klanten van GNT stellen een aantal eisen aan de kleurende levensmiddelen. Zo moet het natuurlijk de juiste kleur geven, maar ook voldoende kleur afgeven. Teveel kleurstof kan de structuur of smaak van het voedsel beïnvloeden. Daarnaast moet de kleur stabiel blijven: deze mag niet veranderen bij verhitting of onder invloed van UV als het product in de winkel ligt bijvoorbeeld. Ook moet het product in voldoende mate beschikbaar zijn: er moet in ieder jaargetijde genoeg van geproduceerd kunnen worden. Omdat de kleuren van GNT uit fruit, groenten en andere eetbare planten wordt gemaakt, is dat ook een belangrijk punt om op letten.

solutions-header.jpg

De opdracht: hoe maak je een natuurlijk kleurend levensmiddel

In deze lesbrief maken leerlingen zelf kleurstof op basis van fruit, groenten en/of eetbare planten. Zij testen hun kleurstof uit door pasta te kleuren. Daarna onderzoeken hoe sterk hun kleurstof is, hoe kleurecht en hoe hun kleurstof zich gedraagt bij verschillende zuurtegraden.

Download hier de lesbrief

Afbeelding14

Wist je dat we ook trainingen aanbieden?

Na onze trainingen kun je geen theekopje meer zien zonder minstens drie bedrijven en beroepen te noemen die daarbij horen én hier concrete lesideeën bij te hebben. De praktijk in de klas halen wordt daarmee een eitje!

Heb je een vraag?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam*

Meer artikelen

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

*Als jij je gegevens achterlaat, houden we rekening met jouw privacy volgens onze privacy policy.