Basisonderwijs

Leerlingen in het basisonderwijs zijn nog verwonderd naar de wereld om hen heen. Zij stellen zich voortdurend vragen als ‘Hoe werkt iets? Waarom werkt dat zo?’ Vanaf de kleuters tot aan groep 8 begeleiden we leerlingen in stappen naar die wereld toe. We leren ze lezen, rekenen en nog veel meer.

Door bedrijven te betrekken bij je onderwijs, maak je deze wereld tastbaarder en klopt ‘binnen’ met ‘buiten’. Die bedrijven hoeven daarvoor niet meteen multinationals te zijn en je hoeft hiervoor niet altijd met je klas een hele reis te ondernemen: de bakker om de hoek is ook een bedrijf en de meeste ouders werken zelf bij een bedrijf. Zo is het dus meteen een goede gelegenheid om ouders (nog) meer bij je onderwijs te betrekken!

Onderzoeken en ontwerpen

Aan de slag met onderzoeken en ontwerpen in de klas? Volg onderstaand stappenplan om leerlingen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid een thema of vraagstuk te laten onderzoeken. Klik de plaatjes aan voor tips en inspiratie bij hóe je de stappen kunt doen in de klas.

1. Bedenk een vraagstuk

2. Bedenk hulpvragen

3. Hoe vind je een antwoord?

4. Kies een vraag

5. Aan de slag!

6. Presenteer jouw antwoord

Hoe ziet een Bedrijf in de Klas project op de basisschool eruit?

Je kunt projecten natuurlijk op verschillende manieren inrichten. Je kunt het hele stappenplan hierboven volgen voor een groot project. Maar je kunt ook een losse activiteit uit één van de Bedrijf in de Klas werkvormen kiezen (die zijn al heel leuk en heel geschikt om in een uur te doen!). Ben je benieuwd hoe? Ga met je leerlingen op zoek naar vragen!

De Bedrijf in de Klas poster helpt mij heel goed om vragen te bedenken. Ik had als vraagstuk ‘hoe kunnen vrachtwagens zelf rijden?’. Daarvoor heb ik een robot geprogrammeerd om zelf te rijden en in een Tesla gezeten. Dat was echt vet!

Caspar van Dam

8 jaar

Voorbeelden van opdrachten

De voorbeelden die je op deze website krijgt, zijn allemaal voorbeelden rondom vraagstukken waar bedrijven écht mee bezig zijn. Dat maakt de vragen en opdrachten betekenisvol – leerlingen zien direct om hen heen waar ze mee bezig zijn geweest!

Je kunt ook zelf maak-  en onderzoek/ontwerpvragen bedenken. Kijk eens om je heen en vraag je af: hoe maak je de beste…?

  • Onderzoek wat ‘het beste’ is met de Bedrijf in de Klas poster,
  • ontwerp ‘de beste’… binnen de eisen van de opdracht en
  • máák en test je ontwerp!

Bedrijven in het basisonderwijs

Je merkt al – als je met dit soort vragen bezig bent, is het een kleine stap om met de leerlingen te gaan kijken hoe het in het écht gaat: hoe wordt jam gemaakt in een fabriek? Of hoe teel je het juiste fruit? Hoe wordt een krant gemaakt? En hoe zet je een windmolen neer?

Ook in het basisonderwijs kun je dus makkelijk een link leggen met je omgeving. Hieronder staan tips hóe je dat doet. 

Je hebt een bedrijf en een onderwerp. Hoe maak je onderwijs hierbij? Wat doe je in de klas en wat vraag je het bedrijf?

Je hebt een thema op school waar je graag een bedrijf bij zou willen betrekken. Hoe vind je dat bedrijf? 

Je hebt een bedrijf gevonden waar je graag samen mee wil werken. Maar wat gaan jullie samen doen?

Hoe bereid je jezelf, de leerlingen en het bedrijf goed voor een een bedrijfsactiviteit?

Je gaat een bedrijfsactiviteit doen op school. Wat moet je allemaal regelen? En wie doet wat?

Je hebt een gesprek met een bedrijf. Of je belt of stuurt een e-mail. Wat zeg je dan?

Vind je de tips op deze pagina wel handig? Download dan nu dit ‘doosje vol Bedrijven voor de Basisschool’.

In dit doosje zit de ‘samenvatting’ van deze tips. Deze zijn fijn om bij de hand te hebben als je het ‘iets met bedrijven’ vorm aan het geven bent. Je kunt de kaarten (dubbelzijdig!) printen op A4 waarmee je een mooie ‘map vol bedrijven’ vult. 

De inhoud van het doosje kost €15,-.
Je download het materiaal, waardoor je het digitaal tot je beschikking hebt.

Handige links

Het bedrijf

Waarom zouden bedrijven eigenlijk met onderwijs samen willen werken? 
Bekijk hier de oproep van Paul Hermsen, directeur van Inther Group in Venray. Hij laat duidelijk zien wat zijn bedrijf doet en waarom hij graag iets voor scholen doet.

Jeelo is een leeromgeving die gericht is op het betrekken van de omgeving in je onderwijs. Leerkrachten geven zelf de projecten vorm met behulp van theoretische en praktische ‘blokken’ waar leerlingen aan kunnen werken. Resultaat: actieve, nieuwsgierige leerlingen!

Schooltv heeft allerlei videomateriaal over bedrijven voor in de klas: over ondernemen, de keuringsdienst van waarde, de rekenkamer enzovoorts.

Ook fragmenten van het klokhuis zijn hier te vinden. 

Vind je het lastig om zelf contacten te leggen met bedrijven? Maak dan gebruik van ons aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken en ga samenwerken met bedrijven!

Techniek&ik leidt leerkrachten uit het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers op tot Techniek&ik-coaches. Zij verzorgen onder andere workshops met herkenbare natuurwetenschappelijke en technische thema’s en maken uitdagend (les)materiaal. 

Laat je via deze website inspireren! Hier vind je diverse goede voorbeelden, suggesties en achtergrondinformatie die direct toe te passen zijn je eigen wetenschap & technologie onderwijspraktijk.

Bedrijf in de Klas – blogs

Zo betrek je het bedrijfsleven bij het onderwijs

Zo betrek je het bedrijfsleven bij het onderwijs

Onderstaand artikel schreef ik vanuit Bedrijf in de Klas voor de onderwijsblog "Onderwijs van Morgen" van Malmberg. Steeds meer scholen willen graag het bedrijfsleven bij het onderwijs betrekken, ze willen ‘iets met bedrijven’ in de klas. Het kan leerlingen meer...

Kerstmis met Bedrijf in de Klas

Kerstmis met Bedrijf in de Klas

In de weken voor kerst zijn we nogal eens op zoek naar 'leuke dingen om te doen' met onze leerlingen. Op deze pagina vind je een paar ideeën om onderzoekend en ontwerpend je lessen in te vullen!Kerst-vragen Deze thinglink plaat kun je in de klas op het digibord zetten...

Worden wat je wil

Worden wat je wil

Vroeger wilde ik graag verpleegster worden. Of dokter - want dat is wat ‘men’ verwacht als je op het gymnasium zit. Toen ik teveel stress kreeg van de loting bij de studie geneeskunde, wist ik me eigenlijk geen raad - ik was goed in de bètavakken maar kon me maar...

Vakantiefolder startopdracht

Vakantiefolder startopdracht

Aan het begin van het schooljaar wil je graag snel je leerlingen leren kennen. Maar je wil ook laten zien wat je dit jaar gaat doen en wat het belang is van wat de leerlingen komend jaar gaan leren! Dat kun je doen door de leerlingen een vakantiefolder te laten maken....

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Met één druk op de knop de bedrijfspraktijk in het klaslokaal

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het corona-virus nog maar weinig tot geen bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie. Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak er...

Online samenwerken met bedrijven (in Corona-tijd)

Online samenwerken met bedrijven (in Corona-tijd)

Veel bedrijven laten als maatregel tegen de verspreiding van het Corona-virus nog maar zo weinig mogelijk bezoekers toe. Met de klas op excursie naar een bedrijf is daarmee voorlopig geen optie.  Wat kun je toch met je leerlingen doen om ze te laten zien hoe jouw vak...

Windmolens in de klas

Windmolens in de klas

Docenten op het Peelland College in Deurne hadden een vraag aan mij. Zij wilden graag een vakoverstijgend project doen met hun leerlingen. Hier wilden ze graag bedrijven uit de regio bij betrekken. Maar hoe gingen ze dat aanpakken? In deze blog lees je de stappen die...

Bedrijven in de geschiedenisles

Bedrijven in de geschiedenisles

Bedrijven in de geschiedenisles? Hoe dan?! Nederland is in de gouden eeuw rijk geworden door de handel in specerijen. Maar nu nog steeds zijn er bedrijven in Nederland die met het mengen van ‘poeders voor in de voedingsmiddelenindustrie’ hierin één van de grootste ter...

Hoe schoon is jouw lach?

Hoe schoon is jouw lach?

In deze lesopdracht bij de vraag 'Hoe schoon is jouw lach?' onderzoeken we verschillende soorten tandpasta's met de werkvorm 'zoek de 10 verschillen'. Leerlingen vullen op het werkblad zoveel mogelijk verschillen tussen een aantal tube's tandpasta in. Hierbij mogen ze...

Corona – een goed gesprek met de klas

Corona – een goed gesprek met de klas

Het Corona virus... Hoe praat je erover? Iedereen heeft veel vragen over het Corona virus. In de media is veel aandacht en het aantal mensen met het virus neemt toe. Steeds meer leerkrachten en docenten blijven thuis, in Brabant zijn zelfs hele scholen gesloten....

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!