Selecteer een pagina

Basisonderwijs

Leerlingen in het basisonderwijs zijn nog verwonderd naar de wereld om hen heen. Zij stellen zich voortdurend vragen als ‘Hoe werkt iets? Waarom werkt dat zo?’ Vanaf de kleuters tot aan groep 8 begeleiden we leerlingen in stappen naar die wereld toe. We leren ze lezen, rekenen en nog veel meer.

Door bedrijven te betrekken bij je onderwijs, maak je deze wereld tastbaarder en klopt ‘binnen’ met ‘buiten’. Die bedrijven hoeven daarvoor niet meteen multinationals te zijn en je hoeft hiervoor niet altijd met je klas een hele reis te ondernemen: de bakker om de hoek is ook een bedrijf en de meeste ouders werken zelf bij een bedrijf. Zo is het dus meteen een goede gelegenheid om ouders (nog) meer bij je onderwijs te betrekken!

Hoe ziet een Bedrijf in de Klas project op de basisschool eruit?

Je kunt projecten natuurlijk op verschillende manieren inrichten. Je kunt het hele stappenplan hierboven volgen voor een groot project. Maar je kunt ook een losse activiteit uit één van de Bedrijf in de Klas werkvormen kiezen (die zijn al heel leuk en heel geschikt om in een uur te doen!). Ben je benieuwd hoe? Ga met je leerlingen op zoek naar vragen!

De Bedrijf in de Klas poster helpt mij heel goed om vragen te bedenken. Ik had als vraagstuk ‘hoe kunnen vrachtwagens zelf rijden?’. Daarvoor heb ik een robot geprogrammeerd om zelf te rijden en in een Tesla gezeten. Dat was echt vet!

Caspar van Dam

8 jaar

Vind je de tips op deze pagina wel handig? Download dan nu dit ‘doosje vol Bedrijven voor de Basisschool’.

In dit doosje zit de ‘samenvatting’ van deze tips. Deze zijn fijn om bij de hand te hebben als je het ‘iets met bedrijven’ vorm aan het geven bent. Je kunt de kaarten (dubbelzijdig!) printen op A4 waarmee je een mooie ‘map vol bedrijven’ vult. 

De inhoud van het doosje kost €15,-.
Je download het materiaal, waardoor je het digitaal tot je beschikking hebt.

Bedrijf in de Klas – blogs

Glijbaan met uitdaging

Op onze camping hebben ze de - vrij eenvoudige - glijbaan van het zwembad tot een uitdaging gemaakt door hier een timer boven te hangen. Hoe lang doe jij erover?!  Vraag aan leerlingen eens wat zij kunnen verzinnen om een glijbaan (of ander speeltoestel) uitdagender...

Ik ga naar een bedrijf – hoe bereid ik dat voor?

Je gaat met de klas op bezoek bij een bedrijf. Of iemand van een bedrijf komt een gastles geven. Uit onderzoek blijkt, dat dit alleen effectief is als je het 'goed voorbereid' met leerlingen en met het bedrijf. Maar hoe doe je dat?! En wat vraagt dat van jou?...

Worden wat je wil

Vroeger wilde ik graag verpleegster worden. Of dokter - want dat is wat ‘men’ verwacht als je op het gymnasium zit. Toen ik teveel stress kreeg van de loting bij de studie geneeskunde, wist ik me eigenlijk geen raad - ik was goed in de bètavakken maar kon me maar...

Handige links

Het bedrijf

Waarom zouden bedrijven eigenlijk met onderwijs samen willen werken? 
Bekijk hier de oproep van Paul Hermsen, directeur van Inther Group in Venray. Hij laat duidelijk zien wat zijn bedrijf doet en waarom hij graag iets voor scholen doet.

Jeelo is een leeromgeving die gericht is op het betrekken van de omgeving in je onderwijs. Leerkrachten geven zelf de projecten vorm met behulp van theoretische en praktische ‘blokken’ waar leerlingen aan kunnen werken. Resultaat: actieve, nieuwsgierige leerlingen!

Schooltv heeft allerlei videomateriaal over bedrijven voor in de klas: over ondernemen, de keuringsdienst van waarde, de rekenkamer enzovoorts.

Ook fragmenten van het klokhuis zijn hier te vinden. 

Vind je het lastig om zelf contacten te leggen met bedrijven? Maak dan gebruik van ons aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken en ga samenwerken met bedrijven!

Techniek&ik leidt leerkrachten uit het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers op tot Techniek&ik-coaches. Zij verzorgen onder andere workshops met herkenbare natuurwetenschappelijke en technische thema’s en maken uitdagend (les)materiaal. 

Laat je via deze website inspireren! Hier vind je diverse goede voorbeelden, suggesties en achtergrondinformatie die direct toe te passen zijn je eigen wetenschap & technologie onderwijspraktijk.

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!