Selecteer een pagina

Als een ‘bedrijf’ samenwerkt met ‘de school’, werkt er altijd íemand van het bedrijf samen met íemand van school.

Om prettig met mensen samen te werken, helpt het om te begrijpen wat de mensen met wie je spreekt bezig houdt – wat is hun rol in het bedrijf? Waar houden zij zich mee bezig?

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende functies in bedrijven en – heel globaal – wat hun taak is in een bedrijf.

CEO ofwel directeur

Wie is dat?
CEO betekent Chief Executive Officer. Ook wel de (eind)baas, directeur, eigenaar etc.

Bij een groot bedrijf is de CEO vaak één in een lijn van meer mensen. Hij/zij is een zeer ervaren manager die zijn/haar sporen heeft verdiend. Hij of zij draagt de eindverantwoordelijkheid voor het bestuur van de onderneming. 

Bij een klein bedrijf is de CEO of – vaker – directeur – vaak degene die het bedrijf heeft opgericht. Of als het een familiebedrijf is, dan heeft zijn/haar vader of moeder of oom/tante dat gedaan. Ze zijn vaak heel trots op hun bedrijf!

Wat zeg je?
Bij een groot bedrijf is er maar weinig kans dat je hem of haar te spreken krijgt. Mocht dat wel lukken, wees dan vooral beleefd en toon interesse. Vertel het brede verhaal: waarom is het in het algemeen in het belang dat leerlingen kennis maken met bedrijven. Je waardeert het enorm dat (of als) zijn/haar bedrijf zich inzet om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek (of een andere branche).

Bij een klein bedrijf staat de directeur dichter bij zijn mensen. De kans dat je hem of haar ziet is daardoor veel groter. Vaak is bij een klein bedrijf de directeur ook de oprichter en is betrokken bij de regio. Vertel dus hoe prachtig je zijn/haar bedrijf vindt.

Wat kan hij of zij voor je doen?
De CEO/directeur kan een goed woordje voor je doen bij zijn werknemers. En hij kan je in contact brengen met iemand in de organisatie die jou weer verder kan helpen.

Met een beetje mazzel wil de directeur van een klein bedrijf zelf een bijdrage leveren. Dit levert vaak hele enthousiaste en ‘echte’ verhalen op! Verder kent de directeur van een klein bedrijf zijn mensen goed en kan je in contact brengen met iemand die je zoekt.

Sales

Wie is dat?
De afdeling sales of verkoop wordt geleid door de ‘directeur sales’ of ‘sales manager’. Zij zijn verantwoordelijk voor het verkopen van hun producten.

Naast de sales managers heb je ook sales engineers – dit zijn techneuten die meewerken in de sales omdat zij goed op de hoogte zijn van de technische specificaties en mogelijkheden van hun producten.

De afdeling sales is soms geïntegreerd met of werkt veel samen met de afdeling marketing en bekijkt zo wat de marktvraag is en hoe zij het product het beste in de markt kunnen zetten.

Wat zeg je?
Een salesmanager of -medewerker gaat natuurlijk vertellen hoe goed hun product is. Zij kunnen dus ook heel goed de ‘unique selling points’ vertellen van hun product. Je kunt vragen welke klanten zij hebben en met wat voor soort vragen zij komen.

Als je iemand van sales spreekt, dan zijn hun producten dus GOED!

Wat kan hij/zij voor je doen?

Bij de afdeling sales en marketing is vaak weinig spectaculairs te zien – je ziet alleen een kantoorruimte met mensen in pak achter een laptop. Wel kunnen sales en marketing personen goed een gastles geven. Over het bedrijf en het product dat ze verkopen, maar ook over wat hun werk inhoud en hoe zij bepaalde keuzes maken.

Vanuit sales en marketing zouden mensen ook kunnen meekijken met producten die leerlingen maken en meedenken of daar vraag naar is in de markt.

 

Finance

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

Operations

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

 

Engineering

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

Research & Development

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

Logistics

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

HRM

Wie is dat?

Wat zeg je?

Wat kan hij/zij voor je doen?

 

 

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!