Ben jij als docent op zoek naar meer betekenis in je les? Vandaag heb ik een situatie meegemaakt, waarmee je leerlingen laat zien hoe economie, Nederlands en wiskunde in het echt werken.
Een training met pech
Vanmorgen was ik op weg naar een training. Van Deurne naar Zwolle, dus best een eind. Toen ik al een tijdje al file-rijdend op de snelweg zat, knipperde ineens een lampje op mijn dashboard: motor oververhit – stop direct! De stress schoot in mijn lijf – naar de vluchtstrook! Daar aangekomen zocht ik met trillende vingers het nummer van de ANWB op mijn telefoon.
Ah, daar stond het – de telefoon ging over: ‘Dit nummer kost 80 cent per minuut voor het doorverbinden plus de kosten van het nummer dat u belt’. Wat? Doorverbinden? Extra kosten? Gezien de drukte op de weg en het slechte weer kan dat een dure grap worden! Opgehangen. Balen zeg… zo’n link in Google waar je snel op klikt… zo kan ik ook geld verdienen…
Eindelijk hulp!
Verder gezocht. Op de ANWB-website kon ik een formulier invullen. Terwijl ik de auto voelde schudden bij iedere vrachtwagen die langs raasde, vulde ik de vragen in. Gelukkig belde binnen 2 minuten had ik een dame van de ANWB alarmcentrale aan de telefoon:
‘Staat u veilig?’
‘Ja.’
‘Graag aan de passagierskant uit de auto gaan en achter de auto wachten op hulp.’
Pas daarna begon ze met het uitvragen van gegevens. Ik kon al weer een beetje opgelucht ademhalen. Ik stond veilig en er zou snel iemand komen.
En dan begint het wachten. Ik kreeg trek en moest plassen… maar na een uur was daar eindelijk de sleepwagen. Chauffeur Harry overlegde met de centrale naar welke garage de auto moest. Daar kon ik eindelijk naar het toilet en kreeg ik een kopje warme thee. Ah… ik kwam weer een beetje bij.
Wat kun je hiermee in je les?
Nederlands
- Speel eens een helpdesk na: wat zeg je? Op welke toon? Welke informatie heb je nodig
- Speciaal bij hulpdiensten: hoe zorg je dat de ander veilig is en zich veilig voelt?
Economie
Handig, zo’n direct-bel-nummer. Hoe verdien je daar geld mee? Wat moet je daarvoor inregelen? Wat vind je daarvan?
Wiskunde
De computer berekent vanuit de situatie en locatie van de auto:
- Welke hulp nodig is
- Welke sleepwagen/monteur het dichtste bij is en de goede kant op rijdt
- Naar welke garage de auto moet
- Via welke route etc.
Los van elkaar al mooie casussen, maar bij elkaar nog mooier: welke informatie heeft de computer hiervoor allemaal nodig? Welke algoritmes gebruikt deze? Hoe bepaalt die de kortste routes? Etc.
Techniek
Bedenk en maak een techniek om een auto veilig mee te verslepen.
Mobiliteit en Transport en Technologie en Toepassing
De automonteur wist alleen dat mijn auto een melding had gegeven van een oververhitte motor. Wat was er aan de hand? Hij had een prachtig stappenplan in zijn hoofd dat hij stap voor stap afwerkte om dit uit te zoeken. Als dit gebeurt, dan dat.
Zet eens een auto neer voor de leerlingen met een vraag van een klant. Hoe pakken zij dat aan?
LOB
Het mooiste is het om deze opdrachten ook te koppelen aan de vacatureteksten: op de website www.werkenbijanwb.nl vind je omschrijvingen van onder andere hulpverleners alarmcentrale, automonteurs en datamanagers. Zo kunnen leerlingen ervaren wat zij interessant vinden aan dit werk en wie aan dat stukje werkt.
Bedrijf in de klas opent je ogen voor contexten en bedrijven. Zo laat je jouw leerlingen ervaren wat ze later kunnen met jouw vak.
Ben jij docent en wil jij ook leren om zo naar de wereld te kijken? Wil jij:
- Altijd genoeg contexten hebben om aan jouw leerlingen over de betekenis van jouw vak te vertellen?
- Makkelijk praktijkgerichte opdrachten bij die contexten kunnen bedenken?
- Projecten schrijven waarmee leerlingen ervaren hoe het is om aan een ‘echte’ context te werken?
Je bent welkom bij de online cursus ‘van Bedrijf tot Opdracht’.
Klik hier voor meer informatie over de online cursus: https://cursus.bedrijfindeklas.nl/landingspagina-van-bedrijf-tot-opdracht/
Kijk voor meer inspiratie op de website www.bedrijfindeklas.nl.