Selecteer een pagina

Scheikunde

Op deze pagina vind je een overzicht van waar je scheikunde tegenkomt in bedrijven. Dit is namelijk niet alleen in de chemische industrie, maar ook in de voedingsmiddelen industrie en op nog veel meer plaatsen! Ook geef ik hier voorbeelden van contexten in het bedrijfsleven bij verschillende examenonderwerpen. Daarnaast verzamel ik lesmateriaal en les-ideeën die ik vind over scheikunde in bedrijven. Als laatste krijg je informatie over hoe je chemische bedrijven in jouw regio kan vinden of algemene informatie over de chemische industrie.

Studiedag scheikundedocenten Radboud Universiteit Nijmegen

Veel producten uit ons dagelijkse leven zijn gekleurd. Maar de ene kleur is de andere niet, zelfs het ene rood is het andere niet. En wist je dat je een DAF vrachtwagen wel in 255 kleuren wit kunt bestellen?

Extra lastig als wet- en regelgeving verandert waardoor de samenstelling van de verf totaal anders wordt en je toch dezelfde kleur wil behouden. De chemische industrie zorgt dat wij hier maar weinig van merken in het dagelijkse leven. Maar welke uitdagingen heeft de chemie daarbij? En hoe laat je leerlingen dat ervaren?

In deze workshop gaan we op zoek naar de uitdagingen van kleur in de chemie en in onze producten. Dit doen we met de Bedrijf in de Klas poster door de verschillende toepassingen van kleur te onderzoeken en de eisen die wij daaraan stellen. We koppelen hier mogelijke werkvormen aan, zodat je naar huis gaat met een lijst ideeën voor (praktische) opdrachten voor je leerlingen over kleur in de chemie.

van Bedrijf tot Opdracht

Online cursus

In deze online cursus ‘van bedrijf tot opdracht‘ leer je waar je bedrijven kan vinden en hoe je contact legt en houdt. Je duikt in de 7 werelden van techniek, waarbij je de uitdagingen leert herkennen bij bedrijven. Die uitdagingen vertalen we naar reeële,  actuele opdrachten voor leerlingen in samenwerking met bedrijven uit de regio.

Woudschoten Chemie Conferentie 2020

Zelf appelmoes maken is een bekende proef voor in de scheikundeles. Deze proef is met een ‘how it’s made’ uitbreiding makkelijk om te zetten naar een prettige en behapbare kennismaking met procestechniek en de uitdagingen die daarbij komen kijken. 

Scheikunde in bedrijf – blogs

Unox werkt hard met zijn boeren aan duurzaam verbouwde groenten

Kijk eens wat een mooie context op een blik soep! Unox werkt hard met zijn boeren aan duurzaam verbouwde groenten. Maar hoe verbouw je groenten duurzaam? Waarom moet je daar hard aan werken? Kan het misgaan? Wat zou het voor Unox uitmaken of ze ‘gewone’ groenten of...

Bedrijven in de geschiedenisles

Bedrijven in de geschiedenisles? Hoe dan?! Nederland is in de gouden eeuw rijk geworden door de handel in specerijen. Maar nu nog steeds zijn er bedrijven in Nederland die met het mengen van ‘poeders voor in de voedingsmiddelenindustrie’ hierin één van de grootste ter...

Doe klein, denk groot

Opdracht om leerlingen laten ervaren welke uitdagingen zitten in opschaling/ bedrijfsvoering.

Meld je aan

Meld je aan

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Bedrijf in de Klas.

Hartelijk dank voor je aanmelding!