Als je in het schap van de babyvoeding kijkt, zie je dat er meer dan genoeg keuze is. Voor iedere maand in het eerste jaar en daarna zijn er speciale hapjes, de één nog gezonder en biologischer dan de ander.
Sommige merken adverteren er groot mee, andere minder. Maar voor alle babyvoeding geldt dat deze zonder zout en (toegevoegd!) suiker gemaakt wordt.
Blijkbaar mag dat niet voor baby’s, maar is het wel het vermelden waard. Maar waarom eigenlijk?
Dit vraagstuk beperkt zich niet tot babyvoeding – ook fabrikanten van ons eigen eten zijn steeds bezig om de hoeveelheid zout, suiker en trans-vet te verlagen. Doe je dat goed genoeg, dan kun je een ‘Ik kies bewust’ keurmerk krijgen.
Maar wat doen zout en suiker (en transvetten) eigenlijk in onze voeding? En waarom zijn ze slecht? En wat maakt het uit of je een baby bent of niet?
Samen gebruiken met
Waar gaat deze vraag over?
- Wat is babyvoeding?
- Waarom zou je babyvoeding zonder zout en suiker willen maken?
- Wie wil babyvoeding zonder zout en suiker kopen?
Hoe was het vroeger?
- Wat aten babies vroeger?
- Hoe hielden ze toen het eten goed?
- Was het voedsel toen veilig?
Wat doet dit in de maatschappij?
- Wat zegt de babyvoeding in de winkel over normen en waarden in de maatschappij?
- Welke invloed heeft de kwaliteit van betaalbare en goede babyvoeding in de winkel op de maatschappij?
Kan het goedkoper?
- Wat kost het om een potje babyvoeding te maken?
- Waar zitten de meerkosten in als je babyvoeding zonder zout en suiker zou willen maken?
- Hoe zou je de productie van babyvoeding goedkoper kunnen maken?
Wat is technisch nodig?
- Aan welke eisen moet babyvoeding voldoen? Hoe test je dat?
- Wat is de functie van zout en van suiker?
- Welke knelpunten zijn er bij de ontwikkeling van babyvoeding zonder zout en suiker?
- Welke mogelijke oplossingsrichtingen zijn er?
Hoe gaat dit in het buitenland?
- Hoe ziet babyvoeding er in een ander land uit?
- Wat zijn daar de regels voor babyvoeding?
- Naar welke landen zou jij exporteren als je een Nederlandse producent van babyvoeding zou zijn?
Hoe weet je wat je koopt?
- Welke informatie zet een fabrikant op de babyvoeding?
- Waar maakt de fabrikant reclame mee?
- Welke informatie geeft de fabrikant op de website?
Kan het zuiniger?
- Is zout- en suikerloze babyvoeding beter voor het milieu?
- Zorgt een fabrikant die iets ‘goeds’ doet voor de gezondheid ook goed voor zijn personeel?
(zie MVO-beleid)
Wat doet dit met mensen?
- Wat maakt het voor een moeder uit of ze gezondere babyvoeding kan kopen?
- Zou jij graag bij een bedrijf werken dat gezond voedsel produceert?